Gunn ved gardin

Jeg velger å heie på kvinnelige ledere

I en hverdag med høyt tempo og fokus på bunnlinjen har jeg lenge tenkt at det spiller ingen rolle om lederne våre er mannlige eller kvinnelige. Det er evnen til å forstå businessen, bruke tallenes informasjon rett og ta gode beslutninger som er det viktigste. Har jeg tenkt. Til nå. Jeg har aldri undervurdert behovet for god personalledelse og inkluderende lederstil, men det er ikke før nå jeg har sett alvoret vi er oppe i som samfunn. Etter finanskrisen og alt som har kommet frem i kjølvannet av den, IS regimet, Panama avsløringene, Trumps lederstil og #metoo kampanjen. Kulden, egoet og profittjaget har fått altfor sterkt fotfeste.

Etter min erfaring er det disse lederegenskapene gir størst positivt utbytte:

 • Omsorg
 • Forståelse av verdien av å forklare ting på en ordentlig måte
 • Forstå hva andre trenger for å få til noe
 • Evnen til å glede seg på andres vegne
 • Rettferdighetssans
 • Sans for humor
 • Kreativitet
 • Evnen til å lytte
 • Raushet til å la folk være seg selv
 • Evnen til å ombestemme seg

Disse lederegenskapene gir negative effekter:

 • Manglende evne til å lytte
 • Mangel på empati
 • Griskhet
 • Hovmod
 • Egoisme
 • Smålighet
 • Stahet

Det er heldigvis ikke sånn at disse egenskapene er ensbetydende med forklaring på forskjell på kvinner og menns lederegenskaper. Langt i fra. Jeg har opplevd mange menn med overvekt på de positive egenskapene og kvinner med overvekt på de negative. MEN! Når jeg titter på alle de kvinnene jeg omgir meg med i hverdagen så har de sterk overvekt av de positive egenskapene og veldig få av dem er ledere. Min teori er at altfor mange mennesker, både kvinner og menn, som naturlig er omsorgsfulle, rause og oppriktig gleder seg på andres vegne ikke velger å ta på seg lederansvar. Eller rett og slett ikke slipper til. I hvert fall ikke i det private næringslivet. Det er det på høy tid vi gjør noe med.

Jeg heier derfor på alle fremtidige ledere med overvekt på disse positive lederegenskapene, men jeg vet at vi har en overflod med kvalifiserte, kvinnelige lederkandidater som bare venter på å få bruke sitt fulle potensial. Jeg velger derfor å heie på dere.

Lignende innlegg