Kaja Gjedebo profilbilde

Hverdagsskulpturer og invitasjon til slottet

Det er en nydelig høstdag på Bøler. Jeg har invitert meg selv inn til en prat med smykkedesigneren Kaja Gjedebo. Vi har planlagt å snakke business og samarbeid, men praten flyter lett og før vi vet ordet av det har vi vært innom oppussing av gamle hus, barnas fritidsaktiviteter og hvordan det er å bo i hus vs rekkehus og leilighet. Kaja bor sammen med familien sin i en kunstnerbolig. Her er atelieret en integrert del av boligen og gir umiddelbart følelsen av at arbeidet er en naturlig del av livet.

Kaja jobbebilde

Kaja serverer ristet brød med hjemmelaget syltetøy mens jeg titter nysgjerrig rundt. Barnas leker, kunst, skjeve og morsomme ting fyller rommene. Her bor det folk med skaperglede og omsorg. Hun forteller at det å bo i kunstnerboligene nesten er som å bo i et voksent kollektiv og med glimt i øyet sier hun at barna er så vant med både kjente og ukjente gjester at de ikke løfter et øyebryn hvis det står noen de ikke kjenner i stua deres. Men alt er ikke bare hverdagslig. Kaja viser meg en invitasjon til slottet. Hun er invitert på åpning av en utstilling. Det er en frydefull opplevelse å åpne en slik konvolutt med kongelig segl.

Kongelig segl

Vi entrer den virkelig kreative sfæren, atelieret. Her flommer lyset inn fra både takvindu og store vinduer. Det er godt lagt til rette for den kreative prosessen som ligger bak hvert eneste smykke i Kajas kolleksjoner. Hun beskriver hvordan naturen gir henne inspirasjon. Bladverket i et løvtre, en boble, en fjelltopp, blåbærlyng, alt kan omsettes til en ny idé. Hvordan de beveger seg, linjene, skyggene, fargene. Ren inspirasjon. Det er tydelig at kunstnerens nysgjerrighet og øye for naturens eget design har blitt en hjørnestein i hennes kreative prosess.

atelier kopi 1 orig

På veggen henger en korktavle med prototyper og tester klippet ut i papir. Smykker laget i alternative materialer. Et kaotisk og vakkert univers av origami og nydelige former. Kaja forteller om smerten og frustrasjonen i prosessen med å skape. Det kan være en lidelse å jobbe frem et nytt design. Etter 10 forkastede idéer kommer det kanskje en god. Men hun beholder idéene. De kan brukes i neste prosjekt.

Sånt blir det fort litt kaotisk av. Det skremmer ikke Kaja. Jeg kan ikke ha det for ryddig, sier hun. Former som tilfeldigvis ligger oppå hverandre kan plutselig bli noe nytt sammen. Snu litt på en form, og vips så får den et annet uttrykk eller en ny funksjonalitet. Et nytt design kan også oppstå av rene tilfeldigheter, f.eks en feilproduksjon. Det viktigste er å være nysgjerrig. Hva skjer hvis…

IMG 6641
Embracing Me 2

Jeg takker for meg og møter en shortskledd og blid Fedex mann i døra. Kaja har allerede fortalt meg at han er av typen som gjerne slår av en prat, selv om han sikkert har det travelt. Hun sier at de har en god relasjon fordi han er så hyggelig, men jeg går ut av døra med følelsen av at akkurat det er helt gjensidig.

– Gunn Brennhaugen, Rosasnipp, 12. sep 2018

Lignende innlegg